Linsesuppe i Sverige

Forleden var jeg en tur over sundet for at besøge min veninde Angelika. Angelika bor ude på landet i et lille hus med stråtag omkranset af vildtvoksende planter, høns, urter og en køkkenhave. Angelika og jeg holder af at lave mad sammen. Vi kappes tit om fantastisk sjove ruskensnusk opskrifter og inspireres af hinandens madlavning – for selvom vi laver mad på samme måde bruger vi meget forskellige ingredienser.

Angelikas køkken er ligesom mit – fyldt til randen med krydderier, saucer, tørrede linser, kogebøger, gryder og masser af farver.

I efterårets ånd besluttede Angelika at lave sin berømte linsesuppe til mig. Hun har stjålet det meste af opskriften fra kogebogen “Vintermat” af Sanna Töringe. Linser er en billig og mættende hovedingrediens at bruge i mad.  I denne opskrift har Angelika brugt chana dal (flækkede kikæreter) men almindelige linser kan også bruges hvis du ikke kan skaffe chana dal. Jeg plejer at købe linser, flækkede kikærter og tørrede bønner hos Wajid, som er en Pakistansk købmand på Toftgårdsplads i Valby – men flere købmand af anden etnisk herkomst har dem også på lager. Samlet pris for linsesuppen lander på 13,5 krone i alt.

Opskrift på Angelikas linsesuppe

Tid: 1 time og 40 min Personer: 2-3 voksne mennesker Pris: 13,5 kr

 

Ingredienser: 

200 g linser eller chana dal
1 løg, hakket i tern
2 fed hvidløg, hakket
1 dåse hakkede tomater
1 dåse tomatpure
1 liter vand
2 buillonterning (fx grøntsagsbuillon)

Krydderier:

korianderfrø
spidskommenfrø
en tørret chili eller hvad du nu har af chili på lager (pulver, frisk, tørret etc.)

Sådan gør du:

Start med at skylle linserne i et dørslag.
Tag en morter frem  og hæld spidskommenfrø og korianderfrø ned i skålen. Knus frøene med morteren. Hæld lidt olie i en stor gryde og start med at svits frøene i olien sammen med løg og hvidløg. Tilføj linser, dåserne, vand og buillonterning. Tilføj chili (start med lidt og arbejd dig op efterhånden som suppen simrer og du smager til). Lad suppen simre en time til halvanden. Spis evt med brød.

Velbekommen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s