Glutenfri æbleskiver

Glutenfri æbleskiver

Julen byder på mange fristelser til ganen – og desværre har mange af fristelserne gluten i. Jeg er begyndt at planlægge juledagene, hvor jeg tænker frem, og bager glutenfri alternativer, som jeg kan medbringe når jeg skal julehygge med familie og venner her i december. Jeg har derfor bagt kernebrød, som jeg tager med som substitut for rugbrød. Til dette har jeg bagt Jane Faerbers kernebrød. Derudover bagte jeg i går æbleskiver, som jeg vil tage med og spise i de dage hvor jeg skal til julearrangementer,hvor jeg ved vi skal spise æbleskiver. Jeg har aldrig bagt æbleskiver før. Jeg er faktisk overrasket over hvor nemt og skægt det er at bage æbleskiver. Æbleskiverne smager rigtig godt og ikke anderledes end helt almindelige æbleskiver. Æbleskiverne blev ikke helt færdigbagte – og på den måde kan jeg smide dem i ovnen og lune dem, mens de bager færdig, lige inden de skal spises. Jeg har baseret opskriften på Samvirkes opskrift – dog med et par mindre ændringer, da jeg opdagede at der var et par fejl i opskriften. Derudover synes jeg også at opskriften var meget forvirrende bygget op.

Til opskriften skal du bruge en æbleskivepande, en elpisker, to strikkepinde eller spisepinde. Du skal også bruge rismel. Man kan få rismel til mange forskellige priser. De fleste supermarkeder (Føtex, Bilka, Rema 1000 mm.) har rismel men – husk at holde øje med kiloprisen! Den billigste rismel, jeg har fundet, er faktisk i et thai supermarked, hvor jeg gav 9 kroner for 400 gram. Så hvis du er spiser glutenfrit – eller overvejer at bage uden gluten, kan jeg anbefale dig at gå på opdagelse i asiatiske supermarkeder – også på nettet. Prøv fx at se Asiatorvets udvalg. Jeg elsker jo at tage til Kødbyen hvor Kakshiti Food ligger. Du kan se en oversigt over links til adresser her.

Opskrift på nemme glutenfri æbleskiver

ca 30 æbleskiver

Ingredienser

3 æg

1/2 tsk natron

revet skal af en økologisk citron

200 g rismel

80 g maizena

20 g sukker

1/2 tsk salt

1 spsk loppefrøskaller

1 tsk kardemomme

1/2 liter mælk

50 g smeltet smør – og mere smør til æbleskivepanden, når du bager

Sådan gør du

Start med at tage tre skåle frem.

Del æggene i hvider og blommer, og sørg for at blommer kommer i den største skål af de tre.

Tag elpiskeren frem og pisk hvider sammen med natron indtil det bliver stift. Sæt skålen til side og lad den hvile lidt, indtil du skal bruge den igen.

I den sidste tomme skål blander du citron, rismel, maizena, loppfrøskaller, kardemomme, sukker og salt.

I skålen med æggeblommer blander du nu mælk og smeltet smør. Brug elpiskeren. Tag æbleskivepanden frem og begyndt at opvarme den, så den bliver rigtig god varm, til når du skal bruge den lige om lidt.

Tag skålen med “de tørre ingredienser” og tilføj til skålen med æggeblommer, mælk og smør lidt efter lidt. Lige inden du begynder at bage æbleskiverne, tager du skålen med æggehvider og vender i æbleskivedejen med en dejskraber.

Put lidt smør i hver af hullerne i panden og put herefter dej i alle hullerne.

Efter et stykke tid stikker du pinden ned i dejen og se om du kan vende den. Hvis den er klar vender du æbleskiven. Jeg brugte to pinde til at vende – det er ikke normalt, men jeg følte mig mest sikkert, fordi det var første gang jeg bagte æbleskiver.

Vende æbleskiver

Velbekommen

Hvis du spiser glutenfri, kan du også prøve at bage glutenfri burgerboller. Husk at holde øje med Ruskensnusks Facebook side hvor jeg løbende opdaterer med opskrifter og tips til at lave billig mad med masser af smag.

Ruskensnusk

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s